این صفحه بخشی از بسته ویژه راهنمایی مشاوران و مدیران پروژه های ساختمانی است که توسط مهندس جلیلی جمع آوری شده است. بنابراین چنانچه شما بابت دریافت اطلاعات عمومی از یک سیستم آبیاری اتوماتیک به این صفحه هدایت شده اید، خواهشمند است صفحه آبیاری اتوماتیک برای فضا های سبز و گلکاری سایت گرین تک را هم مطالعه بفرمایید.
گرین تک در راستای ارتقا کیفیت پروژه های ساختمانی وسیع همواره تلاش کرده است تا با ارائه هرچه بیشتر اطلاعات و آگاهی از نحوه طراحی و اجرای سیستم های تاسیسات محوطه و مخصوصا نکات طراحی آبیاری اتوماتیک اقدامات مهمی را به سرانجام برساند.
پروژه های ساختمانی بزرگ معمولا فضا های قابل توجهی بابت فضا سازی و کاشت گیاهان دارند. نقشه های محوطه سازی این پروژه ها از قبل توسط معماران محوطه ساز آماده و به تصویب مشاوران پروژه رسیده است. اما معمولا از نظر اجرایی ممکن است چندین ماه و یا حتی چندین سال طول بکشد تا زمانبندی پروژه به اجرای زیرساخت های آبرسانی و آبیاری برسد. اما واقعا تا آن زمان نیاز نیست کاری در این بخش انجام شود؟
البته که مدیران و مشاوران پروژه دقت خاصی در برنامه ریزی جهت اجرای زیر ساخت های تاسیساتی برقی و مکانیکال آبرسانی و آبیاری دارند ولی به دلیل تخصصی بودن برخی از قواعد و مشخصات فنی ، این گروه برنامه ریز ممکن است سوالاتی در این باره داشته باشند. گرین تک پس از اجرای بسیاری از پروژه های موفق آبرسانی و آبیاری و افتخار همکاری با کارفرمایان محترم ، آماده همکاری و ارائه نقشه های اجرای زیر ساخت جهت جلوگیری از هرگونه دوباره کاری و سوراخکاری و کر گیری های اضافی در سازه و ساختمان می باشد.
شما می توانید رزومه کامل پروژه های آبیاری را از اینجا دانلود کنید. پروژه های شاخصی مانند:
- اجرای پروژه سیستم آبیاری اتوماتیک برج مهرآفرین (برج ملنیوم) آقای رزازیان ،
- اجرای پروژه آبرسانی و آبیاری اتوماتیک برج گراند پارک آقای جهانیان ،
- اجرای پروژه های آبرسانی ، گرین وال و آبیاری برج های مسکونی نارسیس آقای جعفری ،
- اجرای سیستم های آبنما ، آبیاری اتوماتیک ، گرین وال و بام سبز پروژه های دیپلمات ساسان، دیپلمات زعفرانیه، دیپلمات ولنجک سوم، دیپلمات ولنجک ششم آقای اسدی ،
- اجرای سیستم ابیاری فوت کورت پالادیوم آقای رفتاری ،
- اجرای آبرسانی و آبیاری اتوماتیک و مه پاش رستوران ها و مشاعات مجتمع تجاری اپال سعادت آباد،
- پروژه آبرسانی و آبیاری اتوماتیک شهرک پالم پلازا کلارآباد آقای پیرصالح،
- سیستم آبرسانی و آبیاری پروژه های مهندس فتوره چیانی ،
- سیستم آبیاری و آبرسانی پروژه های ساختمانی مهندس گلکار ،
- اجرای سیستم های آبرسانی و آبیاری پروژه های گروه مهندسی ورونا ، آقای بنی اسدی
- اجرای پروژه های آبرسانی و آبیاری گروه مهندسی فن تک ، آقای خیامی
- اجرای سیستم آبرسانی ، آبیاری اتوماتیک و مه پاش هوشمند فود کورت رویال سعادت آباد
- اجرای سیستم آبیاری اتوماتیک و آبرسانی کارنجات سوپا
- اجرای سیستم آبیاری اتوماتیک و آبرسانی کارخانه قارچ ملارد
- اجرای سیستم آبیاری اتوماتیک و آبرسانی کارخانه افرا ملارد
- اجرای پروژه های آبرسانی ، مه پاش و آبیاری اتوماتیک گروه مهندسی باغ ایرانی، خانم مهسا مجیدی
- اجرای پروژه آبرسانی و زیرساخت های جامع سیستم آبیاری شرکت آسان پرداخت (آپ)
بیشترین دغدغه مهندسان و مدیران پروژه های ساختمانی و سوالاتی که درباره طراحی و اجرای سیستم های تاسیساتی آبرسانی ، آبیاری اتوماتیک ، آبنما محوطه ، نورپردازی و مه پاش به شرح زیر می باشد:
بهترین و مناسب ترین جانمایی نصب تجهیزات آبیاری اتوماتیک و سایر اقلام تاسیسات محوطه
مدیران پروژه در پروژه های ساختمانی معمولا به دنبال بهینه ترین حالت ممکن استفاده از فضا و امکانات مجموعه هستند اما در عین حال باید بدانیم که محل استقرار تجهیزات آبرسانی و آبیاری اتوماتیک به دلیل نیاز به در دسترس بودن و امکان تعمیرات، باید در جایی مناسب جانمایی شوند. حتی ممکن است برای این تجهیزات ابنیه ای هم طراحی و ساخته شود که هم تقریبا در مرکز پروژه باشد و هم از باد و باران و سایر خرابی های احتمالی در امان باشد.
در دسترس بودن منبع آب و سر خط برق مورد نیاز سیستم آبیاری و سیستم آبرسانی در نزدیکی جانمایی تجهیزات بسیار مهم است. گرین تک معمولا از ساختن ابنیه هایی روی سطح زمین به دلیل آلودگی های بصری در طراحی منظر اجتناب میکند و بجای آن سعی می کند داخل زمین یا فضا های پرت محوطه تجهیزات خود را نصب نماید.
سایزینگ رایزر های آب و فاضلاب در برج ها برای روف گاردن
در پروژه های برج باغ و روف گاردن هایی که معمولا اجرا می شود، به دلیل ارتفاع زیاد ساختمان ها ، تامین فشار مهمترین عامل طراحی می باشد. گرین تک پس از محاسبه ارتفاع ایستگاه پمپاژ و تامین فشار سیستم آبرسانی و آبیاری تا محل کاشت گیاهان در بام سبز، انتخاب پمپ را برای پروژه انجام میدهد و با در نظر گرفتن لوله ای که تحمل فشار برای پروژه را داشته باشد که معمولا لوله های گالوانیزه شاخه ای هستند، مسیر انتقال آب به بام کشیده می شود.
پس از تامین آب برای آبیاری، باید فکری برای هم برای انتقال آب های خاکستری شود. گرین تک در راستای حفظ محیط زیست و استفاده مجدد از آب های خاکستری معمولا در پروژه های خود با ایجاد مخزنی بابت جمع آوری درین ها، پس از تصفیه و گندزدایی، آب را مجدد به چرخه آبیاری تزریق می کند.
میزان دبی و فشار مورد نیاز در پروژه های محوطه سازی و روف گاردن
دبی و فشار مورد نیاز در پروژه های آبرسانی و آبیاری رابطه مستقیم با طراحی و مساحت و اختلاف ارتفاع از محل پمپاژ تا پروژه بام سبز یا روف گاردن دارد. معمولا فشار ۱۵ متر یا ۱.۵ بار در محل کاشت در نمودار دبی محاسبه شده برای سیستم آبیاری کفایت می کند. جهت به دست آوردن دبی سیستم ، می بایست دبی هر نازل استفاده شده در طراحی با فشار موجود محاسبه شود و در تعداد کل نازل های آبیاری هر زون ضرب شود. پس از به دست آوردن دبی در زون های مختلف، بیشترین دبی در هر زون ملاک محاسبه ایستگاه پمپاژ، لوله های ارتباطی و سیستم فیلتراسیون قرار می گیرد.
میزان آب مصرفی سیستم های تاسیسات محوطه
میزان آب مصرفی در پروژه های آبیاری ، آبنما و مه پاش گرین تک کاملا مشخص و قابل محاسبه در واحد دقیقه است. به این روش که در بالا توضیح داد شد، مجموع دبی های هر زون کل مصرف آب در واحد دقیقه و یا ساعت و یا میزان مصرف آب در روز بسته به واحدی که نیاز داریم محاسبه می شود. اما نکته ای که باید مد نظر قرار بگیرد میزان هر نوبت آبیاری در دوره مصرف است. میدانیم که نیاز گیاهان بابت آبیاری در اقلیم های مختلف و در فصول مختلف متفاوت است. بنابراین برای محاسبه مخزن ذخیره آب آبیاری، مبنای محاسبه البته با توجه به شرایط و امکانات پروژه گرم ترین یا در واقع پر مصرف ترین روز آبیاری در سال می باشد. اما برای برآورد مصرف در یک بازه ماننده مصرف آب سیستم آبیاری در یک فصل یا در یک سال ، میانگین مصرف در شرایط آب و هوایی مختلف ملاک محاسبه قرار می گیرد.
نحوه تامین برق مصرفی برای تاسیسات محوطه و هماهنگی با برقکار پروژه
میزان مصرف انرژی تجهیزات آبرسانی و آبیاری معمولا نسبت به سایر مصارف پروژه بسیار اندک می باشد. یکی از دلایل این مصرف کم، ساعت بسیار محدود یک سیستم آبیاری در شبانه روز است. با این حال هماهنگی های لازم با مشاور برق پروژه بابت تامین برق ۳ فاز که عموما مورد نیاز بوستر پمپ ها است ضروری است. الکتروپمپ های تکفاز برای سیستم های آبیاری هم در بازار موجود می باشد اما معمولا بهینه تر است که از الکتروپمپ های سه فاز استفاده شود که هم قیمت مناسب تری دارند هم راندمان بالاتری نسبت به الکتروپمپ های تکفاز.
با این حال با هماهنگی مدیر پروژه ، معمولا در جلسه ای با حضور مشاوران برق پروژه می توان توان مصرفی پروژه را محاسبه و جهت تامین و انتقال سر خط برق به محل مصوب نصب تابلو فرمان اقدامات لازم را انجام داد.
نحوه کنترل و اتصال اتوماسیون محوطه به سیستم اتوماسیون ساختمان
امروزه اکثر پروژه های لوکس ساختمانی از امکانات خانه هوشمند استفاده می کنند اما آیا ایده ارتباط امکانات و تجهیزات کنترلی و هوشند ساختمان به تاسیسات محوطه کار درستی است؟ اتصال سیستم های هوشمند ساختمان یا همان BMS یا Home Automation به تجهیزات تاسیساتی محوطه و روف گاردن کاری بسیار معمول و روتین در بخش هوشمند سازی و اتوماسیون می باشد. تابلو های کنترلی سیستم های تاسیسات محوطه گرین تک به دو صورت کلی عرضه می شوند. این تابلو فرمان ها و مدار کنترل های سیستم های آبیاری هم می توانند بصورت مستقل (Stand-Alone) ، کار کنند و هم می توانند رابطی باشند بین تجهیزات مکانیکال محوطه و سیستم هوشمند ساختمان.
تابلو فرمان های گرین تک که به صورت مستقل عمل می کنند معمولا برای کاربران نهایی ، باغبان ها ، سرایدار ها و مسئولین نگهداری تجهیزات با دانش فنی کمتر بسیار راحت تر هستند. ایجاد تغییرات زمانی آبیاری اتوماتیک در فصول مختلف نیازی به دانش زیاد و علم برنامه نویسی بابت ایجاد تغییرات در ماژول های خانه هوشمند ندارد.
سنسور هایی زیادی در بازار است، کدامیک برای پروژه من مناسب است؟
بله، در واقع سنسور های بسیاری امروزه به کمک اتوماسیون ها و هوشمند سازی ها آمده است اما آیا الزاما باید از تمام آنها در پروژه های آبرسانی و آبیاری اتوماتیک استفاده کرد؟ سوال به این جواب قطعا خیر است. هیچ لزومی ندارد که با استفاده بیش از حد و اگزجریت شده از انواع سنسور های موجود در بازار، برای سیستم آبیاری محوطه خود مشکلات و باگ هایی را ایجاد کنیم. به عنوان مثال اقلیم شهر تهران از نظر متوسط بارندگی در درجه بسیار پایینی قرار دارد. این مهم برای ما این پیام را دارد که استفاده از سنسور باران و بارندگی برای سیستم های آبیاری اتوماتیک شهر تهران لزومی نداشته و حتی می تواند باعث بروز مشکلاتی هم در این راستا شود.
مشکلاتی که نصب بدون نیاز سیستم آبیاری باعث آن میشود به عنوان مثال ارسال سیگنال های اشتباه به دلیل خرابی، بی کیفیت بودن ، عوامل انسانی و … به سیستم کنترل مرکزی و پس از آن خاموشی سیستم آبیاری و وارد شدن خسارت هایی به مجموعه خواهد بود.
گرین تک مخالف نصب سنسور های هوشمند روی کنترلر های آبیاری نیست و معتقد است استفاده صحیح از سنسورها فناوری هوشمند میتواند در هنگام باران باعث صرفه جویی در مصرف آب و در سرما و یخ زدگی باعث جلوگیری از وارد شدن خسارت به تجهیزات می شود.
کدام سیستم آبیاری برای پروژه من مناسب تر است؟
طراحی سیستم آبیاری اتوماتیک با توجه به هر پروژه، تعریف خاص خود را دارد. بنابراین مناسب ترین روش آبیاری بعد از دریافت نقشه های پروژه توسط گرین تک با ارائه گزارش ها و نقشه ها اعلام میشود. اما روش گرین تک برای طراحی یک سیستم آبیاری به شرح زیر است: ابتدا محوطه های سبز ، گرین وال ها ، فلاورباکس ها ، فضاهای طراحی شده با گیاهان پوششی ، گیاهان آویز و سایر المان های محوطه سازی در پروژه شناسایی میشود. سپس پس از همسان سازی و برآورد دبی و فشار موجود در پروژه با مصرف کننده ها توسط مهندس جلیلی کارشناس آبیاری اتوماتیک، زون بندی سیستم انجام میشود. پس از زون بندی و بسته به نوع پوشش گیاهی سبک آبیاری انتخاب می شود و بر اساس مدل آبیاری، تایم های هر زون ست میشوند.
تفاوت سیستم آبیاری بارانی و قطره ای چیست؟
تفاوت اصلی این دو روش آبیاری در نوع پاشش و توزیع آب در محوطه است. معمولا آبیاری قطره ای برای فضا هایی با تراکم کم گیاه و مساحت های قابل توجه پیشنهاد میشود مادامی که سیستم های بارانی بیشتر برای گیاهان پوششی و گراند کاور هایی مانند چمن ، فرانکنیا، لیزوماکیا، دایکوندرا و … و فضاهایی با سبک کاشت انبوه پیشنهاد می شود. در هر دو سبک قطره ای و بارانی، رنج گسترده ای از نازل های آبیاری موجود است که کارشناسان گرین تک با توجه به شرایط گیاه و اقلیم و … بهترین گزینه و یا ترکیبی از چند نمونه را در طراحی لحاظ می کنند.
تکلیف آبیاری در فصول سرد سال چیست؟
بسته به نوع اقلیم و محل پروژه نحوه عملکرد یک سیستم آبیاری متفاوت است. گرین تک طبق دستورالعمل تخلیه زمستانی سیستم آبیاری خود ، اقدام به تخلیه برخی از پروژه های انجام شده در فصل پاییز می نماید. پروژه هایی که در نقاط سردسیر مانند شهر های دامنه البرز ، میگون ، لالان ، آهار، دماوند ، فیروزکوه و … قرار دارند. در دست دیگر اما پروژه های گرین تک که در مناطق گرمسیر مانند ، اصفهان ، گرمسار ، سمنان و حتی برخی از مناطق تهران واقع شده اند نیازی به تخلیه کامل وجود ندارد.
نکته مهم در زمان تخلیه و یا خاموش بودن سیستم آبیاری توجه ویژه به گیاهانی است که زیر سقف ها قرار دارند و یا به هر شکل دیگر از بارندگی های فصلی بهره نبرده اند. باید توجه داشت که این گیاهان و حتی سایر گیاهان در فصول سرد نیاز به رطوبت خاک دارند. حال اگر این رطوبت توسط باران تامین نشود ، می بایست گیاهان بصورت دستی آبیاری شوند.
لیست زیر ساخت های مورد نیاز سیستم آبیاری
هر سیستم آبیاری اتوماتیک دارای زیر ساخت هایی است که باید در زمانبندی درست و توسط افراد متخصص انجام شوند. یک سیستم یکپارچه آبرسانی و آبیاری در معنای عمومی شامل تجهیزاتی به شرح زیر می باشند:
- محل دخیره آب ، منبع، استخر، برکه و یا تانکر آب که بسته به مساحت پروژه و سورس و منبع تامین آب می توانید از منبع های آب با حجم های مختلف و حتی از متریال های مخزن استیل ، مخزن گالوانیزه، مخزن پلی اتیلن، مخزن فلزی با رنگ اپکسی ، مخازن فایبر کلاس، مخازن بتنی ، مخازن ژئوممبران و یا حتی برداشت مستقیم از آب چاه و یا آب شهری باشد.
- تجهیزات افزایش فشار آب مانند الکتروپمپ های تامین فشار یا بوستر پمپ های آبیاری و آبرسانی ، مخازن هوایی که با توجه به ارتفاع از زمین فشار آب را تامین می کنند و یا فشار مستقیم پمپ کفکش و یا پمپ شناور چاه آب در پروژه های بدون مخزن جزو مهمترین بخش های یک سیستم اتوماتیک آبیاری هستند. حتی در پروژه هایی ممکن است فشار آب شهری برای راه اندازی و استفاده کافی باشد که بیشتر درباره پروژه های آبیاری تراس های کوچک کاربرد دارد.
- لوله انتقال آب یا همان شیلنگ های پلی اتیلن که وظیفه انتقال آب از منبع به محوطه کاشته شده را دارد. علت اصلی استفاده از لوله های پلی اتیلن در آبیاری و آبرسانی در محوطه اول قیمت مناسب و در دسترس بودن است. عدم پوسیدگی پلی اتیلن در نور خورشید هم علت بعدی استفاده از لوله و اتصالات پلی اتیلن می باشد. تحمل بالای این بوبه های در شرایط هوایی و در برابر سرمای زمستان و گرمای تابستان و همچنین تحمل بالای در برابر انواع فشار های خاکی و سنگی محبوبیت لوله های پلی اتیلن را بیش از پیش افزایش می دهد.
- سیستم حذف ذرات معلق در آب یا همان سیستم های فیلتراسیون یکی از عوامل حفظ کیفیت سیستم های نصب شده در فضا های سبز می باشد. طراحی سیستم فیلتراسیون می بایست پس از بررسی کامل خواص شیمیایی و فیزیکی آب انجام شود تا این سیستم راه حلی برای مشکلات منابع آبی موجود شود.
- تجهیزان توزیعی آب برای گیاهان یا همان قطره چکان ها ، آبپاش ها و نازل های آبیاری به عنوان آخرین بخش از چرخه توزیع طراحی و نصب می شوند. این تجهیزات آب را به صورت سیستم آبیاری بارانی و یا سیستم آبیاری قطره ای در اختیار گیاه میگذارند. در مورد انواع نازل های آبیاری در محوطه ، برند ها و … در صفحه توضیحات سیستم آبیاری کامل توضیحات را بیابید.
- کنترلر های سیستم آبیاری اتوماتیک که در عموم به تایمر ها و یا ساعت های کنترل آبیاری مشهور شده اند به تجهیزاتی گفته می شود که با دستورالعمل هایی از پیش تعیین شده و یا در برخی شرایط به صورت هوشمند، شیر های برقی و سایر تجهیزات پمپاژ را جهت انتقال آب از مخازن به نازل ها را راه اندازی می کنند. طراحی لوازم اتوماسیون آبیاری نیز مانند سایر بخش ها با توجه به کاربرد ها و شرایط پروژه بسیار متنوع بوده که به اختصار توضیح داده خواهد شد.
انتخاب متریال در بخش های ذکر شده بالا بسیار مهم بوده و در اینجا گرین آمادگی خود را جهت راهنمایی هر چه بیشتر مهندسین و مشاوران پروژه ها اعلام می دارد.